Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως


Από αύριο, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί η διάθεση των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτώσεως των 100 βατ, τόσο των διαφανών όσο και των ημιδιαφανών (γαλακτερών-ματ) από όλα τα καταστήματα των Ευρωπαϊκών χωρών.
Το στοκ των καταστημάτων θα μπορεί να πουληθεί μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και μετά την 1η Σεπτέμβρη. Το μέτρο αυτό ελήφθη ώστε να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως με τους νέας τεχνολογίας λαμπτήρες οι οποίοι εξοικονομούν ενέργεια στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Μέχρι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί σταδιακά η απόσυρση κάθε λαμπτήρα πυρακτώσεως όλων των βατ.
Με την αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με τους νέους, ένα νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομεί ως και 166 ευρώ ετησίως από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 80% της ενέργειας που κατανάλωναν οι παλιοί λαμπτήρες. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά απ' την άλλη εκφράζονται φόβοι για τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που περιέχουν οι νέοι λαμπτήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου