Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

"Κλειδί" ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδυναμία

Οσο και εάν ακούγεται περίεργο, «κλειδί» για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία διακατέχονται εσχάτως από ένα άγχος για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της Αριστεράς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα το πούμε απλά: σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές, εάν ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μείνει εκτός Βουλής, τότε θα είναι σχετικά εύκολο για το ΠΑΣΟΚ να πάρει ως πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία (από τη στιγμή βεβαίως που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτο κόμμα), μιας και θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου το 39,2%.

Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει το πλαφόν του 3% και μπει στη Βουλή (κάτι που είναι πάρα πολύ πιθανό), τότε δύσκολα το πρώτο κόμμα θα έχει αυτοδυναμία, καθώς θα πρέπει να πιάσει χονδρικώς τουλάχιστον ποσοστό 40,5%. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο δεν έχει καμία σημασία η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Ακόμη και με μία ψήφο διαφορά το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με επιπλέον σαράντα έδρες έναντι του δεύτερου κόμματος. Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το ποσοστό που θα πιάσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου τόσο πιο εύκολα το πρώτο κόμμα αποκτά την αυτοδυναμία των εκατόν πενήντα ενός βουλευτών.

Ετσι, εάν π.χ. τα λοιπά κόμματα λάβουν 9%, τότε το απαιτούμενο ποσοστό για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος ανέρχεται στο 38,85%. Εάν τα λοιπά κόμματα λάβουν γύρω στο 5%, τότε το πρώτο κόμμα θα θέλει 40,55% για την αυτοδυναμία, ενώ εάν τα λοιπά κόμματα πάρουν 1%, θα πρέπει το πρώτο κόμμα να έχει 42,26% για να είναι αυτοδύναμο.
espressonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου