Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν φτάνουμε ούτε σε 10 χρόνια τους μισθούς της Ευρώπης

“Πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες δουλεύουμε περισσότερο και αμειβόμαστε λιγότερο”…

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα, επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη σύγκλιση είναι ένα απατηλό όνειρο.

Συγκεκριμένα οι Ελληνες εργαζόμενοι αμείβονται με το 82% του μέσου ευρωπαϊκού μισθού, η παραγωγικότητά τους βρίσκεται στο 92% ενώ το κόστος ζωής ανέρχεται στο 94%.

Ακόμα χειρότερο είναι το επίπεδο στους κατώτατους μισθούς που αντιστοιχούν στο 50,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Δηλαδή, αν δεν παγώσουν οι μισθοί και δοθούν έστω κάποιες αυξήσεις, θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για φτάσουν οι χαμηλότεροι μισθοί στην πολυπόθητη σύγκλιση

Σύμφωνα με τα διαγράμματα που εμφανίζει η έκθεση ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στο 50% του κατώτατου μισθού του Λουξεμβούργου, στο 60% του μισθού της Γαλλίας και στο 70% του μισθού της Βρετανίας.

Επίσης το εισόδημα των 20% περισσότερο εύπορων ελλήνων είναι συστηματικά περίπου 6 φορές υψηλότερο από το εισόδημα των 20% λιγότερο εύπορων ελλήνων, στοιχείο που δείχνει ότι οι εισοδηματικές ανισότητες συνεχίζουν να διευρύνονται στη χώρα μας, η οποία ακολουθεί σε σχέση με τους δείκτες ανισότητας την πορεία της Ρουμανίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ερευνητών του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που συνέταξαν την έκθεση και για την ανεργία.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το ποσοστό της ανεργίας, που σήμερα σύμφωνα με τις δικές τους μελέτες φτάνει το 15,5%, είναι δηλαδή διπλάσιο από το επίσημο ποσοστό της ΕΣΥΕ θα αγγίξει το 2010 το 17,3% , κάτι που σημαίνει ότι οι άνεργοι θα αριθμούν 700.000 άτομα.

Επιπλέον εκτιμούν ότι η ανεργία θα επιστρέψει στο ποσοστό του 7,8% , στο οποίο βρισκόταν πριν από την κρίση, μετά το 2015...

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου