Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Κλιμακώνεται η ένταση για την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google

googlemicrolixgr

Γερμανία και Ιταλία εξαπέλυσαν δριμεία κριτική κατά της εταιρείας Google, την οποία κατηγορούν για παραβίαση διεθνών συνθηκών των δικαιωμάτων των συγγραφέων εξαιτίας της απόφασής της να προχωρήσει με τα σχέδια για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ζητούν από την Google να μην αξιοποιήσει εμπορικά τα δεδομένα για τις αναγνωστικές συνήθειες των χρηστών. Οι αντιδράσεις για την διαδικτυακή βιβλιοθήκη Google Books κλιμακώνονται ενόψει συνεδρίασης δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα εξεταστεί η πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στη Google, την Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και το αμερικανικό Σωματείο Συγγραφέων.

Η συμβιβαστική συμφωνία προβλέπει ότι η Google θα καταβάλει 125 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός Μητρώου Δικαιωμάτων Βιβλίων, στο οποίο οι συγγραφείς και οι εκδότες θα δηλώνουν τα έργα τους ώστε να αμείβονται με ποσοστό των πωλήσεων. Οι συγγραφείς και οι εκδότες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν μόνο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Αν δεν δηλώσουν την αντίθεσή τους εντός της προθεσμίας, τα έργα τους θα καταχωρηθούν στο μητρώο αυτομάτως.

lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου