Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

«Μικρό σχήμα, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί»

«Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και όχι η μοίρα του Καραμανλή ή του Παπανδρέου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -απαντώντας γραπτώς- στην πρώτη συνέντευξή του μετά την προκήρυξη των εκλογών κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι «συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνηση και στο στενό περιβάλλον του, όταν δεν τα ενθάρρυνε συνειδητά με τη στάση ανοχής».
*Από την άλλη πλευρά, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «οι πολίτες θα προτιμήσουν μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση» και περιγράφει τις προτεραιότητές του στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει:

* «Δεν θα επιτρέψω να εκφυλιστεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία. Θα καλέσω τον Κ. Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη διαδικασία προεκλογικού διαλόγου».

* «Σε κάθε περίπτωση και με αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Θα εξαντλήσουμε σε κάθε περίπτωση όλα τα περιθώρια».

* «Τα φαινόμενα διαφθοράς δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν. Θα είμαι άτεγκτος. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών, να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη. Και θα το αποδείξω από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους Ελληνες, όποιους και να αφορούν».

* «Τα εξωθεσμικά κέντρα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Δεν χρωστάω σε κανέναν, εγώ λογοδοτώ μόνον στους πολίτες».

* «Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αναστροφής ή βελτίωσης των συμφωνιών που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ.» (Ολυμπιακή, ΟΤΕ, λιμάνια).

* «Το υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσω θα έχει σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί άξιοι Ελληνες εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης».

* «Ο Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα. Οποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά του».
* Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναδούμε ανάλογα φαινόμενα;

- Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί! Οχι μόνο διότι φαινόμενα και συμπεριφορές αυτού του είδους μού είναι προσωπικά παντελώς αδιανόητες. Οχι μόνο διότι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις αξίες που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε ως κόμμα. Αλλά και διότι δεν το αντέχει η χώρα. Το έχω, λοιπόν, ήδη καταστήσει σαφές: Η συμμετοχή στο συλλογικό εγχείρημα που θα ξεκινήσουμε την επομένη των εκλογών σημαίνει προσφορά και υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα και προνόμια. Οποιος συγχέει το ιδιοτελές συμφέρον του με αυτό της χώρας, δεν έχει καμία θέση στην προσπάθεια αυτή αλλά ούτε και στις τάξεις μας. Θα είμαι άτεγκτος! Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαψεύσει τις ελπίδες των πολιτών, να αμαυρώσει τη δημοκρατική παράταξη. Θα το αποδείξω από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαλευκανθούν όλες οι δυσώδεις υποθέσεις που πλήγωσαν τους έλληνες πολίτες, όποιους και να αφορούν.

* Ακούω από στελέχη της Ν.Δ. υπαινιγμούς ότι ο Κ. Καραμανλής σύρθηκε στις πρόωρες εκλογές πιεζόμενος από εξωθεσμικά κέντρα. Τελικώς, αυτά τα κέντρα είναι τόσο χαλκέντερα και αντέχουν με όλες τις καταστάσεις ή πρόκειται για μια βολική κατασκευή που εξυπηρετεί τις πολιτικές ηγεσίες για να δικαιολογήσουν τα λάθη και τις αστοχίες τους;

- Για τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή πάντα κάποιος άλλος φταίει. Πότε το ΠΑΣΟΚ, πότε ο στρατηγός άνεμος, πότε οι ασύμμετρες απειλές, πότε η διεθνής κρίση, πότε εξωθεσμικά κέντρα. Τόση έλλειψη θάρρους στην ανάληψη ευθυνών δεν έχουν ξαναδεί οι πολίτες. Ηταν ναι ή όχι πρωθυπουργός της χώρας τόσα χρόνια; Σύρθηκε στις εκλογές από τα προβλήματα που προκάλεσαν στη χώρα και στους πολίτες οι δικές του πράξεις και παραλείψεις. Οι πολιτικές της κυβέρνησής του υπηρέτησαν πιστά κάθε λογής ιδιωτικών και ιδιοτελών μεγάλων και μικρών συμφερόντων. Αυτά τα συμφέροντα έχουν όση εξουσία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Εγώ έχω καταστήσει σαφές πως δεν χρωστάω σε κανέναν - εγώ λογοδοτώ μόνο στους πολίτες. Αυτοί θα μας στηρίξουν και θα είναι η δύναμή μας. Θα δουλέψουμε μόνο για το δημόσιο συμφέρον.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου