Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνο e-mail με «αποστολέα» το υπουργείο Οικονομικών
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009, 20:34


Ένα νέο επικίνδυνο e-mail «ηλεκτρονικού ψαρέματος» έκανε στην εμφάνισή του, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - Saferinternet.gr.
Πρόκειται για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο «ψαρεύει» προσωπικά δεδομένα. Το e-mail αναφέρεται σε δήθεν επιστροφή φόρου, ως αποστολέας εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνεται σε αυτό ακόμα και το λογότυπο του υπουργείου.

Ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι δικαιούται κάποιο ποσό ως επιστροφή φόρου και για να μπορέσει να παραλάβει άμεσα το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην ηλεκτρονική φόρμα που συνοδεύει το mail. Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ κ.α), στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό (όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password), και τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμβουλεύει, σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς, στα οποία σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό ποσό, ότι πρέπει:

-Να έχετε επίγνωση ότι κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις.

- Να μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να τα διαγράψετε και να ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας για το περιστατικό.

- Να μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες, χωρίς να έχετε διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/πολιτική απορρήτου), το οποίο να προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα καταχωρίσετε. Αν έχετε αμφιβολία για την αξιοπιστία κάποιου e-mail, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία/οργανισμό και να τους ρωτήσετε για το μήνυμα που λάβατε.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου