Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Σταδιακά η αύξηση ορίων ηλικίας για τις γυναίκες

Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς του νέου ασφαλιστικού στις γυναίκες υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά το 1987 καθώς το 2012 η το αργότερο το 2013 που θα ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, δε θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα .

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αποφασισμένος στο επόμενο Εκοφίν να παρουσιάσει ατζέντα με αλλαγές στο ασφαλιστικό , αρχής γενομένης από την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, που μας έχει επιβάλλει το Ευρωδικαστήριο .

Αν και η απελθούσα κυβέρνηση είχε αποτύχει με τους λάθος χειρισμούς της και την « εκ του πονηρού» αργοπορία της να εξασφαλίσει τη σταδιακή εφαρμογή του επώδυνου μέτρου , οι κοινοτικοί αξιωματούχοι φαίνεται ότι άφησαν στον κ. Παπακωνσταντίνου μια αχτίδα φωτός για κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που μελετά το οικονομικό επιτελείο , οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2012 ή 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους , όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με 6 χρόνια , όσες συνταξιοδοτηθούν το 2015 με 7 χρόνια και ούτω καθεξής έως ότου επιτευχθεί η εξίσωσης των ορίων με τους άντρες συναδέλφους τους .

Η ρύθμιση επηρεάζει δραματικά τρεις κατηγορίες υπαλλήλων .

-Τις μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα 50 ετών μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας

-τις τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας

ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας

- και τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη .

Με την εξίσωση των ορίων , οι γυναίκες υπάλληλοι θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη ,είτε στα 65 με πλήρη .

Αν υιοθετηθούν οι αλλαγές , οι μητέρες ανηλίκων στο δημόσιο τομέα θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα , οι οποίες ακόμα και μετά το σκληρό νόμο Πετραλιά διατηρούν το δικαίωμα να βγαίνουν στη σύνταξη 55 ετών.

Η εξίσωση των ορίων θα έχει πιο δραματικές επιπτώσεις σε δύο ευάλωτους κλάδους που σπεύδουν να αποχωρήσουν πρόωρα ακόμα και με μικρότερες συντάξεις.

Στις εργαζόμενες στα νοσοκομεία που δεν αντέχουν την επιπλέον παραμονή στην εργασία εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών δουλειάς και στις γυναίκες εκπαιδευτικούς οι οποίες διαμαρτύρονται εύλογα ότι είναι αδύνατον 60 ετών να διδάσκουν μικρά παιδιά ή τάξεις εφήβων.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου