Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Άγνωστες (κινεζικές) λέξεις


Σαφέστατα η ειδησεογραφία στην Ελλάδα είναι πλούσια αυτές τις μέρες. Και όλα έχουν να κάνουν με την τσέπη μας, με τη γκρίνια και με τα προβλήματα που προκαλούν διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η ...απόσυρση της απόσυρσης, και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το έλλειμμα. Ωστόσο μια είδηση που πέρασε στα "μαλακά" αλλά κατά τη γνώμη μου παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, έρχεται από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από την Κίνα.

Είναι γνωστό οτι οι Κινέζοι είχαν πειραματιστεί με την τροποποίηση του καιρού ήδη από το 2008 για να διασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατόν καιρικές συνθήκες για όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακούσαμε, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα οτι η υπηρεσία τροποποίησης καιρού του Πεκίνου αποφάσισε να καταπολεμήσει τη λειψυδρία που μαστίζει την κινεζική πρωτεύουσα φέρνοντας πρόωρα χιόνια.Αφήνοντας στην άκρη κάθε ενδοιασμό για το αν επιτρέπεται ο άνθρωπος να παρεμβαίνει στα φυσικά φαινόμενα, πού έγκειται η ενδιαφέρουσα είδηση;

Στα παρατράγουδα αυτής της απόφασης, που προκάλεσαν ακόμη και επικριτικά σχόλια στον κρατικό Τύπο, κάτι παντελώς άγνωστο και ανήκουστο για τα κινεζικά δεδομένα. Περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τόνοι χιονιού εκτιμάται ότι έπεσαν την περασμένη Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά το νυχτερινό βομβαρδισμό των νεφών με χημικές ουσίες, σχεδιασμένες να επιταχύνουν το σχηματισμό παγοκρυστάλλων. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 22 χρόνια που χιονίζει στο Πεκίνο από τις αρχές Νοεμβρίου. Η κακοκαιρία προκάλεσε τροχαία ατυχήματα, καθυστέρησε 200 πτήσεις και ανάγκασε τις αρχές της πόλης να ενεργοποιήσουν το δημόσιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 15 Νοεμβρίου.

«Η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης [να προκαλέσει χιονόπτωση] δείχνει περιφρόνηση για τα συμφέροντα του λαού [...] Θα έπρεπε να είχαμε εκτιμήσει από πριν τους δυνητικούς κινδύνους του βομβαρδισμού των νεφών» γράφει η Ημερησία της Κίνας, σε ένα από τα πολλά επικριτικά δημοσιεύματα.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην οποία υπάγεται το γραφείο τροποποίησης καιρού, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης για το εθνικό σύστημα προειδοποίησης χειρισμού του καιρού» σχολίασε εκπρόσωπός της. Άλλη μια "πρωτιά" δηλαδή, η παραδοχή ότι η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.Από την άλλη, βέβαια, θα είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουν οι Κινέζοι να βρουν την ισορροπία σε μια διαδικασία τροποποίηση καιρού, που θα μπορούσε, εάν εφαρμοστεί σωστά, να λύσει πολλά προβλήματα κυρίως του Τρίτου Κόσμου.
maior

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου