Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Τα πάνω κάτω σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης!

Σε ριζικές ανατροπές στα σχολεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος-πλαίσιο, μελετάται η κατάργηση της «βάσης του 10» για ειδικές ομάδες σχολών και ξεκινά πιλοτικά το ολοήμερο λύκειο.

Τα τρία μεγάλα εκπαιδευτικά μέτωπα που ανοίγουν, αναμένεται να αλλάξουν τα πάντα στην εκπαίδευση.Η κατάργηση του νόμου 3549/07, που έφτιαξε η Μαριέττα Γιαννάκου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι στα άμεσα σχέδια της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου. Ειδική επιτροπή του ΥΠΕΠΘ θα αναλάβει να μελετήσει το θέμα του βαθμολογικού ορίου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στόχος θα είναι η κατάργηση της «βάσης του 10» για ορισμένο αριθμό σχολών, για τις οποίες ετησίως προσφέρονται χιλιάδες θέσεις, κι αυτές ουδέποτε καλύπτονται, ακριβώς λόγω της βάσης. Σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μέτρου, καθώς τα ίδια παιδιά που αποκλείονται από το δημόσιο σύστημα, βρίσκουν στέγη στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση. Οι πιέσεις που ασκούνται στην υπουργό για να εφαρμοστεί η «κατάργηση του 10» στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου είναι πολλές. Ομως το πιθανότερο είναι μια τέτοια ρύθμιση να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, και όχι στις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2010. Εκείνο που σίγουρα θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά είναι το ολοήμερο λύκειο.

Το ολοήμερο λύκειο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα έρθει να δώσει ένα πρώτο γερό πλήγμα στο φροντιστήριο. Συνολικά το ολοήμερο σχολείο επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες σε πιλοτική μορφή, γίνεται υποχρεωτική η φοίτηση σε αυτό και προσλαμβάνονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί για την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων.

kavalanet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου