Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου»

Στα ίχνη ενός μεγάλου κυκλώματος που «έστηνε» ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται οι γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο εκπροσώπους της Εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ και της γερμανικής αστυνομίας, περισσότερα από 200 άτομα εμπλέκονται σε αυτό το νέο σκάνδαλο, που συγκλονίζει από σήμερα το πρωί την ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται τουλάχιστον 200 «ύποπτα» παιχνίδια από ερασιτεχνικές κατηγορίες έως Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, καθώς και ένα των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων!

Οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ξεκίνησαν πριν από 9 μήνες, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας και σήμερα προχώρησαν στη σύλληψη 17 υπόπτων, οι 15 από τους οποίους διαμένουν στη Γερμανία και οι δύο στην Ελβετία.

Συνολικά έγιναν 50 έρευνες σε σπίτια και γραφεία, ορισμένες εν των οποίων διεξήχθησαν στην Αυστρία και τη Βρετανία. Οι αρχές συνέλεξαν σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων, καθώς και σημαντικά χρηματικά ποσά. Οι χώρες, στις οποίες ενδεχομένως στήθηκαν οι αγώνες είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

Ο επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA, Πέτερ Λιμάχερ, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου». Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι Εισαγγελίας και Αστυνομίας είχαν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 12 παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ, 3 του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και 32 ματς στη Γερμανία και 29 στην Τουρκία, είχαν διαπιστωμένα «στηθεί».

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η διεθνής συμμορία με τη βοήθεια διαιτητών, προπονητών, ποδοσφαιριστών και παραγόντων, επηρέαζε την έκβαση των αγώνων ανάλογα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων. Το κέρδος του κυκλώματος από τα στοιχήματα με τα στημένα παιχνίδια υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα των στημένων αγώνων ενδέχεται να αυξηθεί.

Αναλυτικά τα «ύποπτα» παιχνίδια είναι:

- 3 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ
- 12 αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ
- 1 αγώνας των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Eλπίδων
- 4 αγώνες της Β’ κατηγορίας Γερμανίας
- 3 αγώνες της Γ’ κατηγορίας Γερμανίας
- 18 αγώνες της Regiona Liga Γερμανίας
- 5 αγώνες της Oberliga Γερμανίας
- 2 αγώνες του πρωταθλήματος νέων Γερμανίας
- 17 αγώνες της Β’ κατηγορίας Βελγίου
- 22 αγώνες της Β’ κατηγορίας Ελβετίας
- 14 αγώνες της Α’ κατηγορίας Κροατίας
- 7 αγώνες της Α’ κατηγορίας Σλοβενίας
- 29 αγώνες της Α’ κατηγορίας Τουρκίας
- 13 αγώνες της Α’ κατηγορίας Ουγγαρίας
- 8 αγώνες της Α’ κατηγορίας Βοσνίας
- 3 αγώνες στην Αυστρία
.sportnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου