Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Τροχαία: Θυσία 470 παιδιά - νέοι
Την πρώτη αιτία ακούσιου θανάτου από τραυματισμό και τη δέκατη στο σύνολο των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα αποτελούν σήμερα τα τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως, ενώ μόνο στη χώρα μας χάνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι από τους οποίους οι 470 είναι παιδιά και νέοι. Επίσης τραυματίζονται 25.000 άτομα, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν με βαριές αναπηρίες.
Ομως ένας στους δύο θανάτους θα είχε αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν μέτρα πρόληψης. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάθε χρόνο τραυματίζονται 89.200 άτομα ενώ σημειώνονται 1.800 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας από 0-14 ετών και 11.000 θάνατοι σε εφήβους και νέους ηλικίας 15-24 ετών.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από ειδικούς και εκπροσώπους των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Η Πρόληψη για την Υγεία, αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας.
Επίσης, στοιχεία για το θέμα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου από την Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας και τον παιδίατρο Αγη Τερζίδη, επιστημονικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής.
Σ' ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη συμπεριφορών υψηλού κινδύνου σε 700 μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων που πραγματοποιείται από ομάδα επιστημόνων της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας με τη συνεργασία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας αναφέρθηκε ο Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ανάγκη ενημέρωσης των Ελλήνων μαθητών είναι επιτακτική καθώς από έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» προέκυψε ότι:
- Το 19,47% των εφήβων χρηστών του Διαδικτύου αναφέρουν ότι έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικές σελίδες!
- Το 6,4% των εφήβων χρηστών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια.
- 120 έφηβοι απευθύνθηκαν στη Μονάδα με διαταραχές πρόσληψης τροφής από το 2.006 μέχρι σήμερα.
- Ενας στους τέσσερις εφήβους έχει αυξημένη πίεση, ένας στους πέντε έχει πρόβλημα χοληστερίνης και ένας στους έξι κινδυνεύει από διαβήτη.πηγη:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου