Κυριακή 5 Απριλίου 2009


Έλληνες: Οι πιο κουρασμένοι Ευρωπαίοι

Όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας δηλώνει κουρασμένος, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κάτοικοί της αναδεικνύονται οι πιο κουρασμένοι Ευρωπαίοι. Έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Εργασίας και Διαβίωσης μας φέρνει στην τέταρτη θέση σε ώρες εργασίας και στην πρώτη σε κούραση, ανάμεσα σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ερεύνα που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εργαζόμαστε 44,6 ώρες την εβδομάδα. Δουλεύουμε δηλαδή λιγότερο απ ΄ότι οι Τούρκοι (54,9), οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ (45,2) και οι Πολωνοί (45), αλλά φαίνεται πως ξεπερνάμε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα ακόμη και από λαούς των χωρών της ανατολικής Ευρώπης όπου το νομοθετικό πλαίσιο δεν ευνοεί προς το παρόν τους εργαζόμενους.
Σε γενικές γραμμές, οι Βόρειες χώρες είναι αυτές που εμφανίζουν τον μικρότερο αριθμό ωρών απασχόλησης. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί εργάζονται 38,1 ώρες την εβδομάδα και ακολουθούν οι Δανοί με 39,3. Μαζί με τους Νορβηγούς και τους Σουηδούς αποτελούν τους μόνους λαούς από τις χώρες που εξετάστηκαν στην έρευνα, που εργάζονται λιγότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως.
Σε ότι αφορά την κόπωση από την εργασία, ισοψηφούμε στην πρώτη θέση με τους Κροάτες μιας και 72% δηλώνουν πως είναι πολύ κουρασμένοι για να ασχοληθούν με τις οικιακές εργασίες λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας. Στην πεντάδα βρίσκονται και οι Κύπριοι, οι Σκοπιανοί, οι Τούρκοι που ισοψηφούν με τους Βούλγαρους στην πέμπτη θέση. Εμφανίζουμε όμως, και αδυναμία συγκέντρωσης στην εργασία, εξαιτίας των οικογενειακών προβλημάτων (20%).
Άλλη μια παράμετρος που εξετάζεται στην έρευνα είναι η δυσκολία ανταπόκρισης στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι Έλληνες βρίσκονται και εδώ ψηλά, συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση, καθώς το 46% δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές.
πηγή:ομάδα tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου