Τρίτη 21 Απριλίου 2009



Από τους πιο απαισιόδοξους στην Ε.Ε. οι Έλληνες, για την οικονομία

Αναποτελεσματικά χαρακτηρίζει τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με ευρωδημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες. Οι Έλληνες κατατάσσονται στους περισσότερο απαισιόδοξους λαούς της Ευρώπης, με τη μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το ποιος μπορεί να δράσει πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού με ποσοστό 28%. Ακολουθούν το G8 με 22%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 14% και... η κυβέρνηση με 10%! Υπάρχει και το 6% που θεωρεί ότι περισσότερο αποτελεσματική δράση αναμένει από τις ΗΠΑ.

Μαζί με τους Εσθονούς και τους Ούγγρους, οι Έλληνες εμφανίζονται από τους περισσότερο απαισιόδοξους κοινοτικούς λαούς, με το 98% να απαντά ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στη διεθνή οικονομία είναι σημαντικές. Εξαιρετικά υψηλό είναι και το ποσοστό(93%) εκείνων που θεωρούν ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Ποσοστό 97% θεωρεί σημαντικές τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, ενώ 88% επιμένει να είναι απαισιόδοξο και να πιστεύει ότι η κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στο ευρώ. Το 51% θεωρεί ότι το ευρώ μείωσε τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ το 48% διαφωνεί και δηλώνει να μην έχει πειστεί από τη χρήση του ενιαίου νομίσματος. Αντίστοιχα, 48% πιστεύει ότι η δραχμή θα προστάτευε την οικονομία από την κρίση.

Μεγάλη πλειοψηφία(78%) πιστεύει στην ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας με λήψη κοινών μέτρων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπέρ της μεμονωμένης εθνικής δράσης τάσσεται μόλις το 28% των Ελλήνων. Αναγκαίο τον έλεγχο της δραστηριότητας των σημαντικότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την Ένωση θεωρεί το 83% και τον έλεγχο των ιδρυμάτων που ενισχύονται με δημόσιο χρήμα υποστηρίζει το 85%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε όλες τις απαντήσεις, τα ποσοστά των Ελλήνων –θετικά και αρνητικά- κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των λαών των 27. πηγη:tvxs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου