Κυριακή 5 Απριλίου 2009


Όπλα αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ στα χέρια αστυνόμων ανά την υφήλιο

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά εξοπλίζονται με ένα νέο επικίνδυνο «εργαλείο»: το όπλο αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ. Αν και οι κατασκευαστές του το παρουσιάζουν ως ένα «ακίνδυνο» μέσο ακινητοποίησης των εγκληματιών, αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι στην πραγματικότητα έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα από τη χρήση του.
Το ζήτημα είδε και πάλι το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ότι θα επενδύσει ένα κονδύλιο ύψους 8 εκατ. λιρών για την προμήθεια της βρετανικής αστυνομίας με 10.000 νέα όπλα αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ, καθώς και για την εκπαίδευση 30.000 αστυνομικών. Τα όπλα αυτά παρουσιάζονται στο λαό ως ακίνδυνα σε σχέση με τα παραδοσιακά όπλα, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν. Αυτό, όμως, είναι μόνο μέρος της αλήθειας...
Στις ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι, όταν αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εναντίον τους τα εν λόγω όπλα. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ένας έφηβος 16 χρονών έχασε τη ζωή του, όταν οι αστυνομικοί τον χτύπησαν με ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κίνδυνος των όπλων αυτών συνίσταται στο ότι μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή στο θύμα. Κατά συνέπεια, παρότι δεν περιέχουν σφαίρες και τυπικά το μόνο που κάνουν είναι να αναισθητοποιούν τον ύποπτο, στην πραγματικότητα μπορούν να του στοιχήσουν τη ζωή του. Ωστόσο, η εταιρία κατασκευής «Taser International» επιμένει για το ακίνδυνο της χρήσης: «0% ποσοστό μόνιμης σωματικής βλάβης, 94% ποσοστό επιτυχούς ακινητοποίησης», διαμηνύει μέσω της ιστοσελίδας της.
Όμως, τα τελευταία στοιχεία από την καναδική κυβέρνηση συνηγορούν για το αντίθετο: πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για μείωση στο ένα τρίτο της χρήσης των όπλων αναισθητοποίησης μέσω ηλεκτροσόκ, μετά τη δημοσίευση μιας επίσημης έρευνας που αποδείκνυε ότι πράγματι υφίσταται ο κίνδυνος θανάτωσης του θύματος. Αλλά ακόμα και η μείωση στο ένα τρίτο δεν είναι αρκετή, αν αναλογισθεί κανείς τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, γι’ αυτό και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποβάλλουν όλο και πιο έντονα το αίτημα για οριστική κατάργηση της χρήσης τους.
πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου