Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Θύελλα από την πρόταση για χαράτσι μισού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων

Οι σχετικές δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, καθηγητή κ. Απόστολου Φιλιππόπουλου, για μείωση μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου, μετά το πάγωμα που επέβαλε η κυβέρνηση για το 2009, προκαλεί θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων που κάνουν λόγο για «σκληρή απάντηση».

Την επιβολή έκτακτου κεφαλικού φόρου στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, που ισούται με το ήμισυ ενός μισθού, προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να εισπράξει άμεσα 256 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του Ταμείου Πρόνοιας, με το συσσωρευμένο έλλειμμα των 650.000.000 ευρώ.
Σε ομιλία του, σε εκδήλωση αποφοίτων βρετανικού πανεπιστημίου, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού ανέφερε: «Αφού δεν έχουμε πλέον τη λύση της υποτίμησης του νομίσματος για να μειώσουμε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα πρέπει να κινηθούμε προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει δηλαδή να μειώσουμε τις τιμές για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους εταίρους μας, να μειώσουμε το εργατικό κόστος, δηλαδή τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις Φιλιππόπουλου, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της ενώ συνδικαλιστές, επισημαίνουν ότι η επίμαχη πρόταση ακολουθεί τις κινήσεις επιχειρηματιών για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων. «Πρόκειται για πόλεμο εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος και προειδοποίησε ότι «η απάντηση θα είναι σκληρή».

Συγκεκριμένα, πέντε είναι οι προτάσεις που πέρασαν από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση:

1. Η καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η έκτακτη αυτή εισφορά -που θα επιβληθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος- θα καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα προτείνεται από δω και στο εξής όλοι οι νεοεισερχόμενοι να καταβάλλουν υποχρεωτικά την ανάλογη εισφορά.

2. Η καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η εισφορά αυτή δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα αφού θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Αυτή η εισφορά μεταφράζεται σε 120 ευρώ εισφοράς από κάθε εργαζόμενο ετησίως για τη στήριξη του ταμείου, η οποία συνολικά θα αποδώσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτό το ποσό μεταφράζεται σε έκδοση περίπου 1.000 εφάπαξ το χρόνο.

3. Η καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το δημόσιο 200.000.000 ευρώ για την επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος. Με τα χρήματα αυτά εκτιμάται πως θα μπορέσουν να εκδοθούν άμεσα περίπου 4.500 εφάπαξ.

4. Η υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ενδεχομένως αυτή η απόφαση να αφορά όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας.

5. Η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου , μέτρο που αφορά κυρίως τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση, καθώς είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη εβδομάδα όταν τέθηκε θέμα δανεισμού. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ταμείου» και επισημαίνει πως «τυχόν αποδοχή τους, πέρα από το πάγωμα των αποδοχών, θα οδηγήσει και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο».πηγη:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου