Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009

Φωτογραφία - επιβεβαίωση για την εκτέλεση Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων

Πολλοί Ελληνοκύπριοι ανατρίχιασαν, όταν αντίκρισαν τη φωτογραφία που ήρθε πριν από λίγες ώρες στη δημοσιότητα και δείχνει πέντε πατριώτες τους να έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, να έχουν γονατίσει κάτω και να έχουν περάσει τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι, λίγο πριν τους εκτελέσουν οι άντρες του «Αττίλα». Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι τα λείψανα των πέντε αυτών ελληνοκυπρίων, που ποτέ δεν είχαν δηλωθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου, βρέθηκαν μόλις τώρα, στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Πρόκειται για μία από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες- ντοκουμέντο του δράματος των αγνοουμένων και έχει τραβηχτεί από Τούρκο δημοσιογράφο (ονόματι Ερκίν Κονούσκεβερ), τον οποίο είχε συλλάβει η Εθνική Φρουρά δύο μέρες μετά την αιχμαλωσία των πέντε Ελληνοκυπρίων, δηλαδή στις 16 Αυγούστου 1974! Η συγκεκριμένη φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου και έχει δημοσιευτεί σε όλο τον κυπριακό Τύπο. Από τις έρευνες προέκυψε ότι οι Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού. Πρόκειται για τους Κορέλη Αντωνάκη του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκο του Χρυσοστόμου, Σκορδή Χριστόφορο του Γεωργίου, Παπαγιάννη Ιωάννη του Χαραλάμπους και Χατζηκυριάκο Ιωάννη του Χαραλάμπους.

Ο βοηθός του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Ξενοφών Καλλής δήλωσε ότι «για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε». Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο, μέσα σε ένα πηγάδι, βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη δεκατεσσάρων προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

madata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου