Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Δύο μνηστήρες για τα Λιπάσματα
Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της ΒΦΛ

Προς την τελική ευθεία οδεύει η αλλαγή φρουράς στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων, της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Oι τράπεζες- μεγαλομέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή η Εμπορική (33,2%), η Εθνική (15,8%) και η Αlpha (7,8%), έχουν εδώ και έναν χρόνο αναθέσει στον διεθνή οίκο Rotschild να αναζητήσει στη διεθνή και την ελληνική αγορά υποψήφιους αγοραστές. Αλλά και η ΔΕΠΑ (ελέγχεται κατά 65% από το Ελληνικό Δημόσιο), που κατέχει το 33% της εταιρείας, έχει αποδεχθεί σιωπηρά τις διαδικασίες πώλησής της.

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), η οποία ιδρύθηκε από τον όμιλο Ανδρεάδη το 1961 και είναι η τελευταία εναπομείνασα ελληνική εταιρεία του κλάδου, φαίνεται ότι έχει μεταμορφωθεί από προβληματική επιχείρηση σε πολύφερνη νύφη. Το 2008 παρουσίασε πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό της τάξεως των 213,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων την ίδια χρονιά ανήλθαν στα περίπου 32 εκατ. Με προίκα τα καλά αποτελέσματα αλλά και τις προνομιακές υποδομές της, μεταξύ των οποίων η ιδιόκτητη προβλήτα που διαθέτει στη Νέα Καρβάλη, η εταιρεία έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον δυο τουλάχιστον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων: της Αlapis (συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη), που δραστηριοποιείται σε συγγενείς με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων κλάδους, αλλά και του αμερικανοαιγυπτιακού ΙDΑgro, που εδώ και αρκετά χρόνια προμηθεύει τη ΒΦΛ με πρώτες ύλες ενώ παράλληλα συνεργάζονται για την προώθηση των προϊόντων της σε αγορές του εξωτερικού, σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου