Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Δικαστικά εμπόδια στην έκτακτη εισφορά

Απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά η ένσταση του Δημοσίου στην απόφαση προσωρινής αναστολής της καταβολής έκτακτης εισφοράς από φορολογούμενο που είχε προσφύγει επικαλούμενος λόγους συνταγματικότητας του μέτρου που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Το Δημόσιο είχε καταθέσει προσφυγή με την οποία υπεραμυνόταν της συνταγματικότητας του φοροεισπρακτικού μέτρου, επικαλούμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο ζητούσε να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή που είχε εκδοθεί προ ημερών από το δικαστήριο του Πειραιά υπέρ του φορολογούμενου ο οποίος είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πετυχαίνοντας να μπλοκάρει την καταβολή της έκτακτης εισφοράς των 5.000 ευρώ που έπρεπε να πληρώσει.

Παρά το ότι η δικαστική αυτή απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, δεδικασμένο για ανάλογες αιτήσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο αποτελεί σημαντική απόφαση που δείχνει την τάση που διαμορφώνεται στους δικαστικούς κύκλους αναφορικά με το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.

Η συνταγματικότητα του κυβερνητικού μέτρου θα κριθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους το Σεπτέμβριο.

Ήδη ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων, Κ.Πετρόπουλος έχει προσδιορίσει την πρώτη δίκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, φορολογούμενους και Ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για την «τύχη» του νόμου που προβλέπει την έκτακτη εισφορά.

ΤΑ ΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου