Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Μειώνουν μνήμη και αντοχή οι λιπαρές τροφές
Επηρεάζουν αρνητικά εγκέφαλο και σώμα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες
TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της Τara Ρarker-Ρope

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών έχει άμεσες επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και στις επιδόσεις στη σωματική άσκηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε σε ποντικούς και σε ανθρώπους.
Η νέα έρευνα δείχνει πώς η κατανάλωση λιπαρών τροφών για λίγες μόνον ημέρες μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το σώμα πολύ πριν δούμε τα επιπλέον κιλά στη ζυγαριά.

Για να προσδιορίσουν πώς επιδρά η δίαιτα στη μνήμη και τους μυς, οι ερευνητές μελέτησαν 32 ποντικούς που έτρωγαν φαγητό με χαμηλά λιπαρά και εκπαιδεύονταν επί δύο μήνες να μάθουν να βρίσκουν τον δρόμο σ΄ έναν δύσκολο λαβύρινθο, που περιελάμβανε οκτώ διαφορετικά μονοπάτια, καθένα από τα οποία κατέληγε σ΄ ένα κέρασμα- συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα. Ο στόχος για τον ποντικό ήταν να βρει κάθε κέρασμα χωρίς να περάσει ξανά από διάδρομο από τον οποίο έχει ήδη περάσει. Ο λαβύρινθος καθαριζόταν με αλκοόλ ώστε ο ποντικός να πρέπει να βασίζεται στη μνήμη του μάλλον παρά στην όσφρησή του.

Ο λαβύρινθος
Όλοι οι ποντικοί έμαθαν τον λαβύρινθο και βρήκαν τουλάχιστον έξι ή επτά από τα οκτώ κεράσματα πριν κάνουν ένα λάθος.

Μερικοί ποντικοί βρήκαν ακόμη και τα οκτώ με την πρώτη. Μετά οι μισοί άρχισαν να τρέφονται με φαγητό πλούσιο σε λίπη (55% λιπαρά), ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν ό,τι και προηγουμένως (φαγητό με 7,5% λιπαρά). Έπειτα από τέσσερις ημέρες, οι ποντι-κοίπου έτρωγαν το λιπαρό φαγητό άρχισαν να διστάζουν στο τεστ του λαβυρίνθου: όλοι τα πήγαν χειρότερα απ΄ ό,τι όταν έτρωγαν το κανονικό φαγητό. Κατά μέσον όρο, οι ποντικοί της δίαι τας με τα υψηλά λιπαρά βρήκαν μόνο πέντε κεράσματα πριν κάνουν λάθος. Οι ποντικοί που συνέχισαν με το συνηθισμένο φαγητό συνέχισαν να έχουν την ίδια υψηλή επίδοση στο λαβύρινθο (έξι και περισσότερα κεράσματα πριν κάνουν λάθος). Οι μισοί από τους ποντικούς είχαν επίσης εκπαιδευτεί να τρέχουν σε τροχό. Έπειτα από μόνο λίγες ημέρες δίαιτας με υψηλά λιπαρά, η επίδοσή τους επιδεινώθηκε κατά 30%. Πέντε ημέρες δοκιμών αργότερα, η επίδοση των ποντικών που έτρωγαν λιπαρές τροφές είχε μειωθεί κατά το ήμισυ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην «Τhe Faseb Journal», την επιθεώρηση της Federation of Αmerican Societies for Εxperimental Βiology.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου