Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Κλειστοί» οι Έλληνες μαθητές απέναντι στους γονείς
TVXS.gr
To 40% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου της Ελλάδας δεν συζητά με τους γονείς του τα προσωπικά του προβλήματα. Σχεδόν το 70% παραπονιέται για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του. Την έρευνα της Νευρολογικής Κλινικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης σχολίασε στο tvxs o κ.Σταύρος Χαραλαμπίδης, γνωσιακός ψυχοθεραπευτής.

Βρίσκονται σε κρίση οι σχέσεις των σημερινών εφήβων με τους γονείς τους; Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Νευρολογική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης και δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το 31-41% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου της χώρας μας δεν συζητά τα προσωπικά του προβλήματα με τους γονείς του, αν και περνά πάνω από τέσσερις ώρες μαζί τους κάθε μέρα.

«Η αιτία του εν λόγω φαινομένου είναι σύνθετη», εξήγησε στο tvxs ο γνωσιακός ψυχοθεραπευτής, κ.Χαραλαμπίδης. «Στη σύγχρονη εποχή και ειδικά σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι ίδιοι οι γονείς βιώνουν έντονο άγχος και πίεση για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που οι κρίση έχει δημιουργήσει. Μέσα στην καθημερινή πίεση και το αυξανόμενο στρες, αναπτύσσεται υπερένταση στο σπίτι η οποία με τη σειρά της δημιουργεί μια περιοριστική θέση για τα παιδιά και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του ειδικού ψυχικού και συναισθηματικού «χώρου» που απαιτείται για να ανοιχθούν τα παιδιά και να μοιρασθούν τα προσωπικά τους προβλήματα με τους γονείς τους».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μαθητές που πράγματι επιλέγουν να «ανοιχθούν» στους γονείς τους, νιώθουν άνεση να συζητήσουν τα προβλήματά τους πολύ περισσότερο με τη μητέρα τους, παρά με τον πατέρα τους. Συγκεκριμένα, με τη μητέρα συζητά το 20-22% των αγοριών και το 47% των κοριτσιών. Αντίθετα, με τον πατερά συζητά μόλις 11-13% το αγοριών και το 6% των κοριτσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου