Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Αντισυνταγματική η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους;


Νέα δεδομένα στο μείζον ζήτημα της ρύθμισης των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς η υπόθεση φαίνεται να προσκρούει στο Σύνταγμα.

Όπως αναφέρει ο κυριακάτικος Τύπος, σε εισήγησή του το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σημειώνει ότι εγείρεται θέμα συνταγματικότητας της ρύθμισης και έτσι το πραγματικά φλέγον θέμα που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων παραπέμπεται προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, στην εισήγηση του Ε' Τμήματος, διατυπώνεται η άποψη ότι η «τακτοποίηση» αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στο νόμο 1337 του 1983 (νόμος Τρίτση) που απαγορεύει τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών.

Στο μεταξύ, ακόμα και οι πολίτες που έχουν ήδη καταβάλλει το πρόστιμο τακτοποίησης για τους ημιυπαίθριους, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους, καθώς οι συμβολαιογράφοι επιμένουν πως οι ημιυπαίθριοι χώροι παραμένουν αυθαίρετα κτίσματα και μετά την πληρωμή των προστίμων και γι' αυτό αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια για τη μεταβίβασή τους.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου