Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Η οδύσσεια της διόρθωσης του Ε9

Γυρίσατε από τις διακοπές και βρήκατε στο γραμματοκιβώτιο μια ειδοποίηση από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων; Δεν είστε ο μόνος. Είστε ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που καλείται να διορθώσει -ή να υποβάλλει από την αρχή- το έντυπο Ε9.
Από τη στιγμή που θα παραλάβετε το ειδοποιητήριο, έχετε 10 ημέρες στη διάθεσή σας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις. Αν σας γεννηθεί το ερώτημα, “μα καλά πως έκανα εγώ ή ο λογιστής μου τόσα λάθη”, μην περιμένετε απάντηση. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που τους ζητείται διόρθωση ή εκ νέου υποβολή, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι. Ιδού ένα απολύτως ρεαλιστικό παράδειγμα:

Φορολογούμενος είχε υποβάλει το 2008 το έντυπο Ε9 μέσω Internet. Ακόμη και σήμερα μπορεί να δει το περιεχόμενο της δήλωσής του, πληκτρολογώντας τους κωδικούς του στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (http://www.gsis.gr/E9). Την ίδια στιγμή, όμως, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, αποστέλλει ειδοποιητήριο για διόρθωση του Ε9. Μπαίνει ο φορολογούμενος με τους κωδικούς του στην νέα υπηρεσία της ΓΓΠΣ (http://www.e-9.gr) και διαπιστώνει ότι τα στοιχεία της περυσινής δήλωσης έχουν εξαφανιστεί. Το ηλεκτρονικό E9 έχει “εξαφανιστεί” και τώρα πρέπει να υποβληθεί από την αρχή. Στο ερώτημα “ποιος θα πληρώσει τώρα τον λογιστή για να υποβάλλει εκ νέου την ίδια δήλωση, επίσης δεν υπάρχει απάντηση...
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου